Epämiellyttävää oloa, turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja – kuulostaako tutulta? Ummetus on yleinen vaiva: joka viides suomalainen kärsii ummetuksesta vähintään kuukausittain.1
Ummetus määritellään yleensä tilanteeksi, jossa suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostaminen on useimmiten vaikeaa kovan ulosteen vuoksi.2 Ulostamisrytmi ja ummetuksen kokeminen ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Päivittäin ulostamaan tottuneelle jo päivä ilman ulostamista saattaa tuntua pahalta ummetukselta.
Ummetus tai kova vatsa hankaloittaa elämää, vaikeuttaa työntekoa ja/tai opiskelua sekä johtaa helposti varovaisuuteen syömisen ja juomisen suhteen.1
Tilapäinen ummetus voi johtua esimerkiksi elämäntilanteiden muutoksista tai lääkityksestä. Hoito tulisi aina aloittaa miettimällä, onko elämäntavoissa tapahtunut jokin ummetusta aiheuttava muutos ja etsiä ratkaisua ruokavalion tasapainottamisella, liikunnan lisäämisellä ja stressin vähentämisellä.
Jos ummetus jatkuu useita viikkoja eivätkä elintapojen muutokset tai itsehoitotuotteet auta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Erityisesti, jos ummetukseen liittyy odottamatonta painon laskua, verisiä ulosteita, jatkuvaa sairastelua, kuumeilua tai kalpeutta.
Milloin hoitoon?
1 YouGov Finland, verkkopohjainen ummetustutkimus, 4/2018, N=2011. YouGov on toteuttanut ummetustutkimuksen SANOFI OY:n toimeksiannosta.
2 Tunturi, S. (2020) Ummetus. www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 21.7.2020.